Aρχείο ετών
νέα
πρόγραμμα
ομάδες-πληρώματα
άλλες ομάδες
βαθμολογία
ιερά τέρατα
Ράλλυ Ισπανίας
ωράριο
ιστορικό
νέα αγώνα
συμμετοχές
αποτελέσματα
φωτογραφίες
ανασκόπηση

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Kεντρική Σελίδα  / WRC  / Πρόγραμμα  2024  / Ράλλυ Ισπανίας  / Νέα Αγώνα  / Αρθρο

Ράλλυ Ισπανίας:  Ράλλυ Ισπανίας: Χωρίς άγχος…

Χωρίς κανένα άγχος, οι Loeb - Elena έκαναν αυτό που ξέρουν καλύτερα από κάθε άλλον. Να κινηθούν ταχύτερα από όλους...
Εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα του στο χώμα, ο Ogier βρίσκεται μία ανάσα από τον Loeb. Αύριο, όμως, είναι μία διαφορετική ιστορία...
Στις χωμάτινες ειδικές, ο Latvala απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, την ώρα που οι επιδόσεις του Hirvonen είναι για ακόμα μία φορά μέτριες...
Ο Solberg έχασε χρόνο στο πρωϊνό loop ειδικών, λόγω προβλημάτων στο στήσιμο της C4.
Απογοητευτική ήταν η εμφάνιση του Sordo σήμερα, ο οποίος όχι απλά δεν κατάφερε να διεκδικήσει τη νίκη, αλλά βρίσκεται μακριά και από μία θέση στο βάθρο!
Καμιά φορά, η απουσία του άγχους λειτουργεί ευεργετικά για κάποιους. Έτσι και στην περίπτωση του Sebastien Loeb, ο οποίος στην πρώτη μικτή ημέρα του Ράλλυ Ισπανίας, όχι απλά δεν έχασε χρόνο, αλλά κατάφερε να διατηρηθεί έστω και με βραχεία κεφαλή στην κορυφή. Όλοι περίμεναν ότι ο επτά φορές Πρωταθλητής θα είχε δύσκολο έργο την πρώτη κατά 78% χωμάτινη ημέρα του σκέλους, καθαρίζοντας το δρόμο για τους υπολοίπους. Όμως, ο Loeb απελευθερωμένος από το άγχος του τίτλου, οδήγησε στο όριο και εκμεταλλευόμενος την πρωινή υγρασία κατάφερε να δημιουργήσει μία διαφορά από τους διώκτες του, δείχνοντας για ακόμα μία φορά το δρόμο στους υπολοίπους. Στο δεύτερο πέρασμα από τις ειδικές διαδρομές, όμως, που οι επιφάνειες ήταν τελείως στεγνές και ο Loeb χρειάστηκε να καθαρίσει το δρόμο, έχασε τη διαφορά, αλλά κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή της κατάταξης, έστω και με βραχεία κεφαλή από τον Sebastien Ogier.

Ο νεαρός Γάλλος, που στην Ισπανία οδηγεί για λογαριασμό της Citroen Junior Team, όντας και ο μοναδικός οδηγός της ομάδας μετά από την αποχώρηση του Kimi Raikkonen εχθές στο shakedown, εξεπλάγην όπως όλοι από τις επιδόσεις του Loeb το πρωί. Στη συνέχεια, κάλυψε τη διαφορά του από τον φετινό Πρωταθλητή, αλλά μοιάζει δύσκολο να καταφέρει να τον ακολουθήσει αύριο στις καθαρά ασφάλτινες ειδικές διαδρομές. Όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε στο τέλος του σκέλους, ίσως αυτή να είναι η τελευταία φορά που βρέθηκε τόσο κοντά στον επτά φορές κάτοχο του τίτλου.

Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές του αγώνα, αυτό που έχουν πλέον στο μυαλό τους είναι η μάχη για τη δεύτερη θέση, αφού γνωρίζουν ότι ο Loeb αύριο και για τις επόμενες δύο μέρες, θα είναι λογικά το απόλυτο φαβορί για τη νίκη, ειδικά μετά από τη σημερινή απογοητευτική εμφάνιση του Dani Sordo. Ο συνδυασμός που για ακόμα μία φορά, όμως, έλαμψε σήμερα, ήταν αυτός του Jari Matti Latvala με το Ford Focus. Ο νεαρός Φινλανδός εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το γεγονός ότι σήμερα οι ειδικές διεξήχθησαν σε χωμάτινες επιφάνειες και κατάφερε να πλασαριστεί στην 3η θέση της γενικής πίσω από τον Ogier. Ο Latvala ήταν ταχύτατος στο χώμα, αλλά έχασε σημαντικό χρόνο στα ασφάλτινα μέρη των σημερινών ε.δ., με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην 3η θέση. Παράλληλα, δεν απέφυγε τα λάθη, αλλά ευτυχώς δεν του στοίχισαν σημαντικά σε χρόνο.

Στη μάχη του βάθρου, όμως, είναι παραδοσιακά ο Petter Solberg. Ο Νορβηγός έχασε και αυτός αρχικά χρόνο, επειδή δεν είχε τη δυνατότητα πριν από τον αγώνα να δοκιμάσει το αυτοκίνητο του σε μικτές συνθήκες. Έτσι, η ρύθμιση της ανάρτησης ήταν πολύ σκληρή, με αποτέλεσμα να μην έχει αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι της και να χάσει πολύτιμο έδαφος. Μέρος αυτού, κατάφερε να καλύψει στη συνέχεια και μένοντας σε απόσταση βολής από τον Latvala, αφήνοντας ανοικτούς λογαριασμούς για την αυριανή ημέρα. Ο Νορβηγός είναι δεδομένο ότι θα πιέσει και σίγουρα έχει την ικανότητα να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση από τους Ogier και Latvala, από τους οποίους μάλιστα έχει μεγαλύτερη εμπειρία στην άσφαλτο, όντας και αποδεδειγμένα ταχύτερος στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Σαράντα ολόκληρα δευτερόλεπτα μακριά από την κορυφή και στην 5η θέση της γενικής, ακολουθεί ο Mikko Hirvonen, ο οποίος για ακόμα μία φορά πραγματοποιεί μία αρκετά μέτρια εμφάνιση στο τιμόνι του Ford Focus. Σίγουρα, κανείς δεν είχε την απαίτηση από τον πρώτο οδηγό της αρμάδας του Malcolm Wilson να είναι κοντά στην κορυφή στις ασφάλτινες ειδικές διαδρομές, αλλά στο σημερινό χωμάτινο σκέλος και με δεδομένη την ιδανική σειρά εκκίνησης που είχε, θα μπορούσε να ήταν σαφώς πιο ανταγωνιστικός. Είναι σαφές ότι ο Φινλανδός περνάει περίοδο κρίσης, την οποία καλείται άμεσα να ξεπεράσει, αφού σε λίγους μήνες ξεκινάει μία τελείως καινούργια για τον ίδιο, αλλά και την ομάδα του χρονιά. Πάντως, το ρόλο τους σήμερα στις μέτριες επιδόσεις του, έπαιξαν και κάποια προβλήματα με τα φρένα του Focus.

Προβλήματα, όμως, δεν αντιμετώπισε μόνο ο Hirvonen, αλλά και ο Dani Sordo. Ο νεαρός Ισπανός που ξεκίνησε τον αγώνα με στόχο τη νίκη, είχε μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη από την πρώτη ειδική του αγώνα, αφού αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα υποστροφής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε κανένα σημείο του πρώτου σκέλους δεν κατάφερε να βρει (όπως δήλωσε εξάλλου) την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι της C4, έτσι ώστε να πιέσει στο όριο. Αύριο, στις ασφάλτινες ειδικές διαδρομές είναι δεδομένο ότι θα πραγματοποιήσει κορυφαίους χρόνους, αλλά μοιάζει δύσκολο να καλύψει το σχεδόν ένα λεπτό που τον χωρίζει από την κορυφή. Πάντως, η λογική αναφέρει ότι θα παλέψει για μία θέση στο βάθρο. Αυτοί οι έξι συνδυασμοί είναι σε δικό τους αγώνα, αφού το αμέσως επόμενο αυτοκίνητο, αυτό του νεαρού Matthew Wilson, ακολουθεί περίπου δύο λεπτά πίσω. Από κοντά και οι Federico Villagra και Ken Block, με τους δύο τελευταίους να έχουν τη δική τους μάχη. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει ο Henning Solberg, ο οποίος για ακόμα μία φορά είναι ταχύτατος στο τιμόνι του Ford Fiesta S2000.

Βέβαια, οι τίτλοι Οδηγών και Κατασκευαστών μπορεί ήδη να έχουν κριθεί, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στην περίπτωση της κατηγορίας Νέων. Εκεί, ο Ισπανός Lemes, που μας είχε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις αλλά και τα περάσματα του στο Ράλλυ Πορτογαλίας, είναι επικεφαλής της κατάταξης και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο! Ποιος είναι αυτός; Ο ένας από τους διεκδικητές του τίτλου, ο Ολλανδός Hans Weijs Jr., ο οποίος αν θέλει να ελπίζει σε τίτλο θα πρέπει να κάνει λάθος ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Aaron Burkart. Ο οδηγός του Suzuki Swift S1600 ακολουθεί από την 3η θέση της κατάταξης και ουσιαστικά ελέγχει τους αντιπάλους του, αφού ξέρει ότι αν η κατάταξη παραμείνει ως έχει, στο τέλος θα πανηγυρίσει μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, τον τίτλο του Πρωταθλητή Νέων.

Πλέον οι δύο αυριανές ημέρες του αγώνα θα είναι τυπικά ισπανικές. Τα αυτοκίνητα ήδη έχουν «μεταλλαχθεί» σε ασφάλτινα και είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση των ε.δ. του αγώνα. Όπως είναι λογικό, ο Loeb έχει τον πρώτο λόγο και απομένει να δούμε αν η βελτίωση του Ogier στις ασφάλτινες ειδικές είναι ικανή να του προσφέρει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη νίκη. Κάτι για το οποίο επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε, αφού θεωρούμε ότι πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στη μάχη για τη δεύτερη θέση, με τον Petter Solberg να έχει τον πρώτο λόγο και τους Ogier-Latvala να απειλούν._Π.Τ.panost@4troxoi.gr

Επίσημο site αγώνα: www.rallyracc.com
Επίσημο site WRC: www.wrc.com
Ραδιόφωνο: http://www.wrc.com/jsp/index.jsp?lnk=250
Τι και αν ήταν πρώτοι στις ε.δ. και είχαν σημαντικό μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων; Οι Loeb-Elena με τη Citroen C4 WRC είναι και πάλι ο ταχύτερος συνδυασμός...